Transvaalwijk – Toen en Nu

Een wandeling in de oude wijk

Holi Phagwa in Wijkpark Transvaal maart 5, 2015

Kleurrijke poeders.

Vrijdag wordt met kleurrijke poeders de start van het nieuwe jaar en de lente Holi Phagwa gevierd. Al dansend en zingend wordt met dit feest de overwinning van het goede op het kwade gevierd. TV West zendt vrijdag 6 maart vanaf 18.00 uur een feestelijke special uit rond dit kleurrijke feest.

IN BEELD: Hindoestanen vieren Holi Paghwa in Den Haag met vrolijk poeder

RTVWEST 06.03.2015 Vrolijke poeder fleurde vrijdag De Schalkburgerstraat in Den Haag op. Duizenden Hindoestanen vierden vandaag de lente met het Holi Paghwafeest. Het traditionele Hindoeistische nieuwjaarsfeest met muziek, dans en vooral heel veel kleurenpoeder.

Omroep West-presentatrice Nicolette Krul maakte het kleurenfestijn mee en fotograaf Richard Mulder maakte een fotoimpressie. Lees verder

Holi Phagwaoptocht trekt door Transvaal (fotoserie)

Den HaagFM 06.03.2015 Voorafgaand aan het grote Holi Phagwa feest in Wijkpark Transvaal trok vrijdagmiddag een bonte stoet door de wijk. Honderden mensen liepen mee in de tocht.

Het Hindoeïstisch feest Holi Phagwa wordt jaarlijks rond de maand maart gevierd. Het is in feite een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest. Met kleurrijke poeders luiden Hindoestanen de start van het nieuwe jaar en de lente in. Den Haag is jaarlijks het middelpunt van de festiviteiten vanwege de groet hoeveelheid Hindoestanen in onze stad.

Voorafgaand aan het Holifeest werd donderdag tijdens de volle maan een ceremonie, Holkadahan, gehouden. Alle dwalingen, kwade gedachten en slechte gewoonten werden toen symbolisch verbrand. …lees meer

Viering Holi Phagwafeest op Den HaagTV

Den HaagFM 06.03.2015 Subh Holi, oftewel Gelukkig Nieuwjaar… Met kleurrijke poeders luiden Hindoestanen de start van het nieuwe jaar en de lente in tijdens Holi Phagwa. Al dansend en zingend wordt met dit feest de overwinning van het goede op het kwade gevierd. Den Haag TV zendt deze vrijdag vanaf 19.00 uur een feestelijke special uit rond dit kleurrijke feest.

Kinderen van de Algemene Hindoe Basisschool Vahon beleven het jaarlijkse Holi Phagwa samen met leeftijdsgenoten van de O.G. Heldringschool, een basisschool in de Vogelwijk. Spelenderwijs leren de kinderen uit de Vogelwijk meer over dit Hindoestaanse feest… Waar komt het vandaan, wat wordt er gevierd en waarom word je helemaal ondergedompeld met al die gekleurde poeders?

Den Haag wordt gezien als ‘de Hindoestaanse hoofdstad’ van het Europese vasteland. Ruim 10 procent van de Nederlandse Hindoestanen woont in Den Haag. Dat zijn meer dan 50.000 mensen. Zij zijn voor het grootste deel afstammelingen van Indiase voorouders, veelal in Suriname geboren en ooit naar Nederland gemigreerd. Den Haag is daarom jaarlijks het middelpunt van de festiviteiten. …lees meer

Hindoestanen vieren Holika Dahan in Wijkpark Transvaal in Den Haag

RTVWEST 05.03.2015 Hindoestanen hebben donderdagavond met een fakkeloptocht en de verbranding van de Holika in het Wijkpark Transvaal in Den Haag Holika Dahan gevierd. Het is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India.

De viering van Holika Dahan is op de avond vóór Holi. Een priester, de pandit, steekt een brandstapel aan rondom een Holika-plant die veertig dagen daarvoor is aangeplant. Volgens de Hindoestaanse traditie vernietigt het vuur het kwade. … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Start Holi Phagwa in Wijkpark Transvaal (fotoserie)

Den HaagFM 05.03.2015  In het Wijkpark Transvaal is donderdag het Holi Phagwa feest van start gegaan. Dit Hindoeïstisch feest wordt jaarlijks rond de maand maart gevierd. Het is in feite een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest.

Holi 2015 foto Richard Mulder 05

Voorafgaand aan het Holifeest wordt tijdens de volle maan een ceremonie, Holkadahan, gehouden. Alle dwalingen, kwade gedachten en slechte gewoonten worden dan symbolisch verbrand.

Het Holifeest op vrijdag in het Wijkpark kenmerkt zich verder door dans, zang en het strooien met gekleurd poeder. Mensen wensen elkaar dan Subh Holi toe, oftewel gelukkig nieuwjaar. Er worden vrijdag duizenden mensen verwacht bij de festiviteiten. …lees meer

Poederfeest Holi Phagwa draait om verbroedering

PvdA door Rajesh Ramnewash op 4 maart 2015 – Deze week is het Holi Paghua. Het Holifeest is een Hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest. lees verder »
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s