Transvaalwijk – Toen en Nu

Een wandeling in de oude wijk

Vrijetijdscentrum de Medina in Transvaal op losse schroeven mei 1, 2015

Medina.

De bouw van het multicultureel vrijetijdscentrum de Medina in de Haagse wijk Transvaal staat op losse schroeven. Volgens wethouder Joris Wijsmuller (HSP) heeft de ontwikkelaar onvoldoende geïnteresseerde ondernemers vast kunnen leggen en heeft hij daardoor de vereiste voorverhuur van de winkels en woningen niet gehaald. Wijsmuller overweegt een streep door het project te zetten.

Het gebouw wordt ook wel het ‘cultuurpaleis’van Transvaal genoemd. Voormalig wethouder Marnix Norder (PvdA) had de ambitie om van het centrum ‘het nieuwe bruisende hart van de wijk’ te maken.

Het MVC op de Karwei-locatie in Transvaal moet niet zomaar een winkelcentrum, maar een gebouw worden waarin onder meer maak-industrie in combinatie met opleiding en verkoop centraal staat met ca. 750 nieuwe arbeidsplaatsen tot gevolg. Het gebouw komt op de hoek van de Delftselaan en de Heemstraat, waar nu de Karwei staat.

zie ook: Transvaal Krijgt Multicultureel Vrijetijds Centrum

zie ook: Nieuw Cultuurgebouw In De Wijk Transvaal

Medina 2

Multicultureel centrum Medina van de baan

Den HaagFM 30.09.2015 Er kan een streep worden gezet door de bouw van multicultureel vrijetijdscentrum Medina in Transvaal. Volgens de gemeente heeft de ontwikkelaar zich niet aan zijn afspraken gehouden. Het stadsbestuur wil daarom van het contract met de ontwikkelaar af.

Medina moest het nieuwe bruisende hart van de wijk worden. In het gebouw zouden woningen, bedrijven, winkels, horeca en ateliers komen en daarnaast een hotel en een fitnessruimte. Het project zou voor honderden banen moeten zorgen. In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Joris Wijsmuller van Stadsontwikkeling dat ontwikkelaar Medina Real Estate Company (MREC) zich niet aan zijn afspraken heeft gehouden. “MREC heeft, ondanks aanmaningen, sinds het aangaan van de grondreserveringsovereenkomst geen reserveringsvergoeding betaald”, schrijft Wijsmuller. De gemeente is een juridische procedure gestart om dit geld alsnog te krijgen.

Verder is het de ontwikkelaar volgens de wethouder niet gelukt om voldoende ondernemers te interesseren voor het project en heeft hij de eis om 45 procent vooraf te verhuren niet gehaald. Ook daarom wil Wijsmuller van het contract met MREC af. De ontwikkelaar stelde eerder dat hij wel degelijk aan de vereiste voorverhuur heeft voldaan. Hij sprak toen zelfs van een voorverhuur van 77 procent.

3,3 miljoen euro

De gemeente Den Haag wilde de bouw van Medina steunen met een subsidie van 3,3 miljoen euro. Het centrum zou een icoon moeten worden voor de buurt. In 2018 moest Medina klaar zijn. PVV en Groep de Mos in de gemeenteraad waren fel tegen het plan, de PvdA was voorstander.…lees meer

Multicultureel centrum Medina in Den Haag van de baan

RTVWEST 29.09.2015 Er kan een streep worden gezet door de bouw van multicultureel vrijetijdscentrum de Medina in Den Haag. Volgens de gemeente Den Haag heeft de ontwikkelaar zich niet aan zijn afspraken gehouden. De gemeente wil nu van het contract met de ontwikkelaar af.

De Medina, dat ook wel het cultuurpaleis van Transvaal wordt genoemd, moest het nieuwe bruisende hart van de wijk worden. In het gebouw zouden woningen, bedrijven, winkels, horeca en ateliers komen en daarnaast een hotel en een fitnessruimte.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Joris Wijsmuller (HSP) dat ontwikkelaar Medina Real Estate Company (MREC) zich niet aan zijn afspraken heeft gehouden. ‘MREC heeft, ondanks aanmaningen, sinds het aangaan van de grondreserveringsovereenkomst geen reserveringsvergoeding betaald,’ schrijft Wijsmuller. De gemeente is een juridische procedure gestart om dit geld alsnog te krijgen.

Ontwikkelaar: wel aan eisen voldaan

Verder is het de ontwikkelaar volgens de wethouder niet gelukt om voldoende ondernemers te interesseren voor het project en heeft hij de eis om 45 procent vooraf te verhuren niet gehaald. Ook daarom wil Wijsmuller van het contract met MREC af. De ontwikkelaar stelde eerder dat hij wel degelijk aan de vereiste voorverhuur heeft voldaan. Hij sprak zelfs van een voorverhuur van 77 procent.

LEES OOK: PvdA Den Haag: ‘Medina in Transvaal moet er komen’

Meer over dit onderwerp:

Medina Transvaal Joris WijsmullerCultuurpaleis van Transvaal MRECMedina Real Estate Company

 

PvdA Den Haag: ‘Medina in Transvaal moet er komen’

RTVWEST 01.05.2015 Collegepartij PvdA in de Haagse gemeenteraad wil dat wethouder Joris Wijsmuller (HSP) er alles aan doet om het Multicultureel Vrijetijdscentrum Transvaal door te laten gaan. Wijsmuller overweegt een streep te zetten door de Medina omdat de ontwikkelaar onvoldoende geïnteresseerde ondernemers zou hebben vastgelegd. Lees verder

gerelateerde artikelen;

PvdA Den Haag:“Medina inTransvaal moet doorgaan”

Den HaagFM 01.05.2015 De PvdA in de gemeenteraad wil dat wethouder Joris Wijsmuller (kleine foto) er alles aan doet om het Multicultureel Vrijetijdscentrum Transvaal door te laten gaan.

Wijsmuller overweegt een streep te zetten door het project omdat de ontwikkelaar onvoldoende geïnteresseerde ondernemers zou hebben vastgelegd. De ontwikkelaar ontkent dat. De Medina moet op de hoek van de Delftselaan en de Heemstraat komen. In het gebouw komt ruimte voor woningen, winkels, ateliers, een hotel en een restaurant.

“De Medina is een impuls voor Transvaal”, zegt PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash. “Bovendien levert het project 700 banen op. Dat is in deze tijd heel belangrijk.” Volgens Ramnewash is er de afgelopen tijd door de ontwikkelaar veel geïnvesteerd in contacten met de winkeliersvereniging van de Paul Krugerlaan. De ondernemers daar vreesden eerst voor concurrentie. “Maar veel ondernemers staan inmiddels positief in het project”, zegt Ramnewash.

Extra concurrentie

ChristenUnie/SGP in de raad is minder positief over Medina. “Het zou wijs zijn van Wijsmuller als hij een streep zet door het project,” zegt fractievoorzitter Pieter Grinswis. “Het is een prestigeproject en ik dacht dat we de tijd van megalomane bouwprojecten achter ons hebben gelaten.” Ook Groep De Mos is tegen het plan, zegt raadslid Arjen Dubbelaar. “Voorkom een financieel debacle; stop met het creëren van concurrentie voor de Haagse Markt en de Paul Krugerlaan.” …lees meer

Bouw multicultureel centrum de Medina in Transvaal op losse schroeven

RTVWEST 30.04.2015 De bouw van het multicultureel vrijetijdscentrum de Medina in de Haagse wijk Transvaal staat op losse schroeven. Volgens wethouder Joris Wijsmuller (HSP) heeft de ontwikkelaar onvoldoende geïnteresseerde ondernemers vast kunnen leggen en heeft hij daardoor de vereiste voorverhuur van de winkels en woningen niet gehaald. Wijsmuller overweegt een streep door het project te zetten.

Het gebouw wordt ook wel het ‘cultuurpaleis’van Transvaal genoemd. Voormalig wethouder Marnix Norder (PvdA) had de ambitie om van het centrum ‘het nieuwe bruisende hart van de wijk’ te maken. In de Medina moeten bedrijven, detailhandel, horeca en ateliers komen en daarnaast een hotel, woningen, dakterras, restaurant en een fitnessruimte. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Bouw multicultureel centrum de Medina in Transvaal op losse schroeven

Den HaagFM 30.04.2015 De bouw van het vrijetijdscentrum Medina in Transvaal staat op losse schroeven. Volgens wethouder Joris Wijsmuller zijn er onvoldoende geïnteresseerde ondernemers en heeft de ontwikkelaar daardoor de vereiste voorverhuur van de winkels en woningen niet gehaald. Wijsmuller overweegt een streep door het project te zetten.

Voormalig wethouder Marnix Norder had de ambitie om van het centrum “het nieuwe bruisende hart van Transvaal” te maken, met bedrijven, detailhandel, horeca en ateliers. Ook zouden er een hotel, woningen, dakterras, restaurant en een fitnessruimte in komen. Maar Wijsmuller, die Norder als wethouder heeft opgevolgd, overweegt nu de grondreserveringsovereenkomst te ontbinden.

Directeur Evert van der Zee van Medina ontkent dat er onvoldoende geïnteresseerde ondernemers zijn. “De gemeente moet zich vergist hebben. Wij zitten nu op 77 procent aan voorverhuringen. Het draagvlak in de wijk Transvaal is hoog, wekelijks dienen zich nieuwe ondernemers aan uit de wijk en de wijde omgeving van Den Haag.” …lees meer

 

2 Responses to “Vrijetijdscentrum de Medina in Transvaal op losse schroeven”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s