Transvaalwijk – Toen en Nu

Een wandeling in de oude wijk

Gedonder in Transvaal en Schilderswijk door demonstratie 27.06.2015 en verder juni 30, 2015

Gedonder in de Schilderswijk maar ook in Transvaalwijk

Lila Henriquez de zus van Mitch zegt geschrokken te zijn van de onrust die maandagavond ontstond in de Schilderswijk. ‘Wij zijn een pacifistische familie en willen die rellen helemaal niet’, zegt ze.

En wat zegt notabene de gevolmachtigde minister van Aruba Alfonso Boekhoudt. ‘Wij doen een oproep: Ondanks het grote verdriet over Mitch, blijf alstublieft kalm.’

Mitch Henriquez

Mitch Henriquez

‘Dit wil de familie helemaal niet. Zij staan niet achter het geweld. Het is juist het geweld dat hen zo’n groot verdriet heeft gedaan’, weet Boekhoudt. Hij vertegenwoordigt Aruba in Nederland en heeft contact met de familie in Aruba.

Stille tocht

Zaterdag 04.07.2015 wordt op initiatief van Henriquez’ familie een stille tocht gehouden. Lees verder

Politiehelikopter boven de wijk

ME’ers staan paraat en agenten op de fiets en te paard rijden door de wijken. Een politiehelikopter hangt in de lucht om agenten op de grond te assisteren.

Af en toe wordt er vuurwerk afgestoken waarna een groepje uiteen stuift. In de Gerard Doustraat is eerder op de avond een bankstel in brand gestoken.

Transvaalwijk

Op een aantal plekken op de Kempstraat in Transvaalwijk  zijn vuurtjes gestookt en de jongeren spelen een kat- en muisspel met politie. Ook worden er stenen naar ME-busjes gegooid.

UPDATE:De ME voert charges uit in de Kempstraat en ‘veegt’ deze schoon. 

Dit dus zijn kennelijk van die sensatiebeluste relnichten die kennelijk nix zinnig te doen hebben !!! Van die uitkeringstypes in de bijstand !!

Zoek toch een baan man !!

Achtergrond rellen Schilderswijk  –>> Zie ook 

zie ook:  Stille tocht 04.07.2015 Mitch Henriquez

Mitch HenriquezAD

» Lees al het nieuws over de rellen in de Haagse Schilderswijk in ons nieuwsdossier

lees ook:Rust terug in Schilderswijk – ‘politie heeft dit verdiend’

Lees meer;

8:50 Tot drie uur in de nacht rellen in Den Haag na dood Henriquez ›

VANDAAG Hevige rellen na dood arrestant

16:29 Politiegeweld, klassenjustitie? Dit is wat we weten over dood Henriquez ›

VANDAAG ME grijpt in bij protest rond dood Henriquez

11:06 Rellen in Den Haag na het overlijden van de Arubaan Mitch Henriquez ›

Nog:Meer nieuws voor Mitch Henriquez

Turbulente week in Den Haag: van de dood van Mitch Henriquez tot rellen in de Schilderswijk

RTVWEST 03.07.2015 Een turbulente Haagse week. Het begon allemaal met de arrestatie van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez zaterdagavond tijdens Night at the Park. Zondag overleed hij door een zuurstoftekort, hoogstwaarschijnlijk het gevolg van het hardhandig ingrijpen door vijf politieagenten. Deze zijn woensdag op non-actief gesteld.

Het nieuws slaat in de Haagse buurt Transvaal en de Schilderswijk in als een bom. Henriquez’ dood leidt aanvankelijk tot slechts tot demonstraties tegen het politie-optreden, maar loopt al snel uit op vier dagen en nachten van rellen, vernielingen en plunderingen. Ruim 200 relschoppers worden gearresteerd voor betrokkenheid bij de rellen en het online en op straat bedreigen van politieagenten.

» Lees al het nieuws over de rellen in de Haagse Schilderswijk in ons nieuwsdossier

gerelateerde artikelen;

Bewonersbijeenkomst Schilderswijk: praten over aanpak problemen

RTVWEST 03.07.2015 De Schilderswijk is helemaal klaar met de rellen. Reden voor verschillende instanties om vrijdagmiddag samen te komen in praktijkvakschool De Einder in Transvaal. Doel: praten over een aanpak van de onderliggende problemen.

De verschillende instanties willen de problemen aanpakken. Een jongerenwerker noemt werkloosheid onder jongeren als een van de redenen. ‘Werk geeft zingeving, daar moet je voor opstaan en biedt perspectief’, stelt Nicolien Grötzenbauch.
Zestien mensen zitten nog vast naar aanleiding van de rellen in de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag, de afgelopen dagen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdagavond bekendgemaakt. De politie verrichte deze week ruim 250 arrestaties. . Lees verder

» Lees al het nieuws over de rellen in de Haagse Schilderswijk in ons nieuwsdossier

gerelateerde artikelen;

16 van 250 aangehouden relschoppers Schilderswijk zitten nog vast

RTVWEST  03.07.2015  Zestien mensen zitten nog vast naar aanleiding van de rellen in de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag, de afgelopen dagen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdagavond bekendgemaakt. De politie verrichte deze week ruim 250 arrestaties.

Iedereen die in de nacht van donderdag op vrijdag werd aangehouden -omdat ze het samenscholingsverbod hadden genegeerd- krijgen een boete. In totaal hield de politie in de nacht van donderdag op vrijdag een kleine 200 mensen aan. De meeste van hen overtraden het samenscholingsverbod. Al die arrestanten hebben de nacht doorgebracht in een politiecel.
Het Openbaar Ministerie heeft momenteel 72 zaken in behandeling. De relschoppers die verdacht worden van misdrijven, zoals openlijke geweldpleging, bedreiging en vernieling, zullen voor de rechter worden gebracht. Vrijdag waren de eerste voorgeleidingen. Komende maandag vinden er opnieuw voorgeleidingen plaats bij de rechter-commissaris.

Twaalf verdachten voorgeleid

Twaalf verdachten werden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zes van hen blijven vastzitten tot aan de themazitting op 15 juli. Van vijf verdachten werd het voorarrest verlengd voor maximaal zes dagen. Eén minderjarige verdachte werd vrijgelaten om een opvallende reden. Hij heeft maandag de herkansing van een proefwerk en als hij die niet haalt, moet hij van school af.

Eerder deze vrijdag werd de eerste relschopper al veroordeeld. Het ging om een 15-jarige jongen die nu 40 uur moet schoffelen.   Lees verder

» Lees al het nieuws over de rellen in de Haagse Schilderswijk in ons nieuwsdossier

gerelateerde artikelen;

Zestien relschoppers Schilderswijk & Transvaal zitten nog vast

Den HaagFM 03.07.2015  Zestien mensen zitten nog vast naar aanleiding van de rellen in de Schilderswijk en Transvaal, de afgelopen dagen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdagavond bekendgemaakt. De politie verrichte deze week ruim 250 arrestaties.

Iedereen die in de nacht van donderdag op vrijdag werd aangehouden – omdat ze het samenscholingsverbod hadden genegeerd – krijgen een boete. In totaal hield de politie in de nacht van donderdag op vrijdag een kleine 200 mensen aan. De meeste van hen overtraden het samenscholingsverbod. Al die arrestanten hebben de nacht doorgebracht in een politiecel.

Het Openbaar Ministerie heeft momenteel 72 zaken in behandeling. De relschoppers die verdacht worden van misdrijven, zoals openlijke geweldpleging, bedreiging en vernieling, zullen voor de rechter worden gebracht. …lees meer

Relschoppers Schilderswijk nog twaalf dagen in cel

Den HaagFM 03.07.2015  De eerste verdachten van de rellen die de Schilderswijk en Transvaal de afgelopen dagen teisterden, zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. In totaal gaat het om zeven mensen. Zes daarvan blijven zeker nog twaalf dagen vastzitten.

Een van de verdachten is vrijgelaten om een opvallende reden. Zijn vrijlating heeft te maken met school. De jongen heeft maandag de herkansing van een proefwerk. Als hij die niet haalt, moet hij van school af.

De anderen mogen zo lang vastgehouden worden, omdat het gaat om een zogeheten snelrechtprocedure. Ook blijven ze vastzitten omdat de rechter-commissaris de kans groot acht dat ze in herhaling vallen. De woordvoerder van de rechtbank kon vrijdagmiddag niet aangegeven hoeveel verdachten er nu in totaal vastzitten voor de rellen in Den Haag. Eerder deze vrijdag werd de eerste relschopper al veroordeeld. Het ging om een vijftienjarige jongen die veertig uur taakstraf kreeg. …lees meer

Haagse politiechef: Tot nu toe 61 arrestaties bij rellen na overlijden Mitch Henriquez

RTVWEST 02.07.2015 Bij de rellen die uitbraken in de Haagse Schilderswijk en Transvaal zijn tot nu toe 61 mensen opgepakt. Het gaat vooral om minderjarigen. Dat heeft politiechef Paul van Musscher van de politie eenheid Den Haag gezegd.

Hij voegde er aan toe er alles aan te doen om de daders van deze rellen op te sporen. De politiechef benadrukte dat er geen agenten van politiebureau De Heemstraat betrokken zijn geweest bij de arrestatie van Mitch Henriquez.

LEES OOK: NU LIVE: Nieuwe persconferentie over rellen Schilderswijk en dood Mitch Henriquez

Volgens van Musscher kan en mag de Schilderswijk nu niet in de steek gelaten worden. ‘Dat doen we dus ook niet’, zei hij.

Hij zei ook dat racisme absoluut niet aan de orde is. ‘Dat heeft de familie van het slachtoffer ook gezegd. Het is niet aan de orde.’  Lees verder

» Lees al het nieuws over de rellen in de Haagse Schilderswijk in ons nieuwsdossier

gerelateerde artikelen;

Politiechef: “Tot nu toe 61 arrestaties bij rellen”

Den HaagFM 02.07.2015 Bij de rellen in de Schilderswijk en Transvaal zijn tot nu toe 61 mensen opgepakt. Het gaat vooral om minderjarigen, zegt korpschef Paul van Musscher van de politie.

Van Musscher voegde er aan toe er alles aan te doen om de daders van de rellen op te sporen. Volgens van Musscher kan en mag de Schilderswijk nu niet in de steek gelaten worden. “Dat doen we dus ook niet”, zei hij. Hij zei ook dat racisme absoluut niet aan de orde is. “Dat heeft de familie van het slachtoffer ook gezegd. Het is niet aan de orde.”

De politiechef benadrukte dat er geen agenten van politiebureau De Heemstraat betrokken zijn geweest bij de arrestatie van Mitch Henriquez. …lees meer

Niet samenscholen of stokken mee in Schilderswijk en Transvaal na dood Mitch Henriquez

RTVWEST 02.07.2015 Wie donderdagavond in de Haagse Schilderswijk of Transvaal samen met anderen rondloopt, neemt het risico door de politie te worden aangehouden. Ook het dragen van stokken of brandbare stoffen kan op een aanhouding komen te staan, net als het rijden op scooters of motoren.

Dat valt op te maken uit wat de Haagse burgemeester Van Aartsen donderdagmiddag op een persconferentie in het Haagse stadhuis vertelde. Net als bij de persconferentie een dag eerder waren donderdag hoofdoffcier van justitie Kitty Nooy, politiechef Paul van Musscher en burgemeester Jozias van Aartsen aanwezig. De Haagse driehoek gaf ‘een toelichting op de situatie in de Schilderswijk’.

Burgemeester Van Aartsen zei: ‘Ik herhaal: goed is goed, fout is fout. Dat geldt voor onze politiemensen, maar ook voor de relschoppers. We moeten er alles aan doen wat in ons vermogen ligt om deze rellen te beëindigen. Niemand zit hier op te wachten!’ Hij maakte gewag van het mogelijk activeren van een samenscholingsverbod en andere maatregelen, zoals hierboven genoemd. Agenten kunnen die maatregelen vanavond inzetten.

Flink uit de hand

Woensdag werd bekend dat de 42-jarige Mitch Henriquez door waarschijnlijk politiegeweld om het leven is gekomen. Hij overleed na een arrestatie op het festival Night at the Park, afgelopen zaterdag. De vijf agenten die bij het incident betrokken waren, zijn verdacht van betrokkenheid bij de dood van Henriquez en geschorst.

De afgelopen nachten liep het flink uit de hand in de Schilderswijk en Transvaal. Bij rellen maandagavond – en nacht werden zestien mensen aangehouden. In de nacht van dinsdag op woensdag verrichtte de politie elf aanhoudingen. In de nacht op van woensdag op donderdag werden 34 relschoppers aangehouden.

Bij elkaar gaat het dus om 61 arrestanten. Volgens politiechef Van Musscher is het merendeel van hen minderjarig. Buurtbewoners en ondernemers hebben laten weten de rellen meer dan zat te zijn. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Samenscholingsverbod Schilderswijk en Transvaal na rellen

Den HaagFM 02.07.2015 Er komt een samenscholingsverbod in de Schilderswijk en Transvaal. Dat zei burgemeester Van Aartsen donderdagmiddag op een persconferentie in het stadhuis. Net als bij de persconferentie een dag eerder waren hoofdoffcier van justitie Kitty Nooy en korpschef Paul van Musscher hierbij aanwezig.

De Haagse driehoek gaf “een toelichting op de situatie in de Schilderswijk.” Korpschef Van Musscher zei dat er 61 mensen zijn aangehouden in de afgelopen drie dagen. “Het merendeel is minderjarig.” Van Aartsen: “Ik herhaal, goed is goed, fout is fout. Dat geldt voor onze politiemensen, maar ook voor de relschoppers. We moeten er alles aan doen wat in ons vermogen ligt om deze rellen te beëindigen. Niemand zit hier op te wachten.”

Woensdag werd bekend dat de 42-jarige Mitch Henriquez waarschijnlijk door politiegeweld om het leven is gekomen. Hij overleed na een arrestatie op het festival Night at the Park, afgelopen zaterdag. De vijf agenten die bij het incident betrokken waren, zijn verdacht van betrokkenheid bij de dood van Henriquez en geschorst. …lees meer

Samenscholingsverbod in Schilderswijk, 61 aanhoudingen›

NRC 02.07.2015 n de Haagse buurten Schilderswijk en Transvaal wordt een samenscholingsverbod van kracht om een herhaling van de rellen van afgelopen dagen te voorkomen. Ook geldt een verbod op het ‘meevoeren van gevaarlijke voorwerpen’, heeft burgemeester Jozias van Aartsen zojuist aangekondigd tijdens een persconferentie. Demonstreren mocht al niet meer.

In totaal zijn deze week 61 mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de rellen.De meesten van hen zijn “helaas minderjarig”, zei Van Aartsen. Hij zei dat de familie van Mitch Henriquez, die overleed nadat de politie zaterdag geweld had gebruikt bij zijn aanhouding en wiens dood aanleiding was voor de rellen, dit niet zo wil.

Premier Rutte laat zich tegenover de NOS in harde bewoordingen uit over de relschoppers in de Schilderswijk. Hij noemt ze “achterlijke gladiolen”. Hij wil dat de rellen direct stoppen. ”Ik sta vierkant achter het gezag en achter de burgemeester die hier goed werk doet.”

Uit de voorlopige sectie op het lichaam is gebleken dat Henriquez door zuurstoftekort om het leven is gekomen. De familie van Henriquez heeft de Staat der Nederlanden inmiddels aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de dood van de Arubaan. Dat heeft de Arubaanse advocaat Edwina Henriquez (geen familie) tegenover NRC Handelsbladverklaard. Ze zegt te handelen namens de familie. LEES VERDER›

Lees meer;

3 JUL 61 mensen opgepakt in Den Haag

8:51 Opnieuw hevige rellen in Schilderswijk na demonstratie tegen politiegeweld › 

VANDAAG Nieuwe rellen in broeiend Den Haag

VANDAAG Schorsen is goed, maar niet genoeg

3 JUL Vanavond verzamelen op het plein

Foto’s: Nick van Mourik, Ivar Gieles, Maurice Schotman en Robin Leltz

Foto’s: Nick van Mourik, Ivar Gieles, Maurice Schotman en Robin Leltz

Wederom onrustige nacht ook in Transvaal

Regio15 01.07.2015 De politie hield afgelopen nacht elf personen aan in de Haagse Schilderswijk, nadat aan het einde van de avond wat ongeregeldheden ontstonden. Na de ernstige ongeregeldheden van de nacht ervoor was de politie zichtbaar aanwezig in de wijk.

Na een rustige avond verzamelden zich aan het einde van de avond enkele honderden personen in het gebied rond het Hobbemaplein. Er werden ook in de Kempstraat enkele brandjes gesticht en er ontstonden wat opstootjes. Ook sneuvelden enkele ruiten. In vergelijking met de voorgaande nacht vielen de ongeregeldheden echter mee.

Om de rust weer terug te brengen werd de Mobiele Eenheid van de politie ingezet, die enkele charges uitvoerde. In totaal werden elf personen aangehouden voor onder meer openlijk geweld, vandalisme en belediging. Lees meer…

Hulpverleningsnieuws uit de regio Haaglanden. Foto/video persbureau.
REGIO15.NL 27.06.2015
 

8 Responses to “Gedonder in Transvaal en Schilderswijk door demonstratie 27.06.2015 en verder”

  1. […] zie ook:  Gedonder in de Schilderswijk maar ook in Transvaalwijk […]

  2. […] ook in Nederland mensen hierover hun woede gaan uiten. Dan kan in sommige wijken, zoals de Haagse Schilderswijk en Transvaalwijk, opnieuw de vlam in de pan […]

  3. […] ook in Nederland mensen hierover hun woede gaan uiten. Dan kan in sommige wijken, zoals de Haagse Schilderswijk en Transvaalwijk, opnieuw de vlam in de pan […]

  4. […] zie ook:  Gedonder in de Schilderswijk maar ook in Transvaalwijk […]

  5. […] zie ook:  Gedonder in de Schilderswijk maar ook in Transvaalwijk […]

  6. […] zie ook:  Gedonder in de Schilderswijk maar ook in Transvaalwijk […]

  7. […] zie ook:  Gedonder in de Schilderswijk maar ook in Transvaalwijk […]

  8. […] zie ook:  Gedonder in de Schilderswijk maar ook in Transvaalwijk […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s