Transvaalwijk – Toen en Nu

Een wandeling in de oude wijk

Joodse woningbouwvereniging Miskenoth-Israël juli 2, 2016

In 1942 werd de inscriptie van de toenmalige gevelsteen met de karakteristieke davidsterren weggebeiteld door de Duitsers.

In 1942 werd de inscriptie van de toenmalige gevelsteen met de karakteristieke davidsterren weggebeiteld door de Duitsers.

Gevelsteen voor Joodse woningbouwvereniging

OmroepWest 25.04.2017 De Haagse burgemeester Pauline Krikke heeft dinsdagmiddag samen met oud-buurtbewoner Kees de Ridder een plaquette onthuld. Ze deden dat op een voormalig pand van de Joodse woningbouwvereniging Mischkenot Israel op de hoek van de Groenteweg en de Marktweg in Den Haag.

In 1942 werd de inscriptie van de toenmalige gevelsteen met de karakteristieke davidsterren weggebeiteld door de Duitsers. Na de oorlog moest de woningbouwvereniging noodgedwongen stopppen omdat slechts 8 van de 188 joodse bewoners de concentratiekampen had overleefd.

De gevelsteen werd na de oorlog vergeten en nu is er een inscriptie onder geplaatst ter herinnering aan de gebeurtenissen in de oorlog.
De nu 80-jarige Kees de Ridder speelde in zijn jeugd vaak op deze plek met zijn joodse vriendjes.

Meer over dit onderwerp: TWEEDE WERELD OORLOG GEDENKSTEEN MISCHKENOT

Nieuwe gedenksteen voor Joodse woningbouwvereniging onthuld (fotoserie)

Den HaagFM 25.04.2017  Op een voormalig pand van de Joodse woningbouwvereniging Mischkenot Israel op de hoek van de Groenteweg en de Marktweg is een nieuwe gedenksteen onthuld door burgemeester Pauline Krikke.

De organisatie was in 1921 opgericht onder de naam ‘Vereeniging voor de bouw van een Joodsche volkswijk’ en bouwde huizen in Transvaal en de Schilderswijk. Op 30 augustus 1935 werd een gevelsteen onthuld bij de oplevering van het woningcomplex. In juni 1942 liet de Duitse bezetter de inscriptie met de karakteristieke davidsterren wegbeitelen. Na de oorlog stopte de vereniging, omdat haar doelgroep van Joodse bewoners grotendeels was vermoord.

Burgemeester Paulien Krikke onthulde dinsdag samen met toenmalig bewoner Kees de Ridder de nieuwe plaquette. De plaatsing is mede mogelijk gemaakt door de gemeente en Vestia. …lees meer

Haagspraak
haagspraak.nl

Joodse woningbouwvereniging Miskenoth-Israël

 Gevel met door Duitsers weggehakte gedenksteen

Gevel met door Duitsers weggehakte gedenksteen

Enige tijd geleden fietste ik via de Marktweg en aan het einde ging ik links de Groenteweg op.
Mijn aandacht werd getrokken door een vreemd ding aan de muur. Ik kon niets herkennen en besloot een foto te maken. Iets wat mij niet in dank werd afgenomen door de overbuurman. Ik heb hem rustig uitgelegd wie ik was en wat ik deed. Hierna\ werd hij wat vriendelijker.
Thuis kon ik op de Mac via Photoshop ook niets ontdekken, dus werd er driftig gegoogleloerd. Na veel en lang speurwerk vond ik het antwoord: Joodse woningbouwvereniging Miskenoth-Israël bezat huizen aan de Marktweg, Groenteweg, Wolmaranstraat, Langnekstraat en Fisherstraat

 Foto Bron Haagse Beeldbank

Foto Bron Haagse Beeldbank

Veel Joodse kooplieden hadden huizen en pakhuizen aan de Marktweg. De Markt, waar veel joodse kooplieden een kraam of standplaats hadden, was om de hoek. Zo was in Transvaal een joodse buurt ontstaan.

 Ingezette gedenksteen via Haagse Beeldbank

Ingezette gedenksteen via Haagse Beeldbank

Bron: stichting BUDVE. Sepiafoto: Gemeentelijke beeldbank. De ingezette gedenksteen komt van de foto.

GERELATEERD LEESMATERIAAL;

jandewandelaar


 

One Response to “Joodse woningbouwvereniging Miskenoth-Israël”

  1. Roel Wijnants Says:

    Gedenksteen Groenteweg op 25-4-2017 onthuld door burgemeester Krikke https://flic.kr/p/U1ya5K


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s