Transvaalwijk – Toen en Nu

Een wandeling in de oude wijk

Kavelwoningen Viljoenplantsoen maart 13, 2017

15.000e zelfbouwwoning naast Viljoenplantsoen in Transvaal

Den HaagFM 12.03.2017 Wethouder Marnix Norder begon ermee in 2012 omdat door de crisis de woningbouwcorporaties geen huizen meer bouwden; het aanbieden van kavels waarop mensen hun eigen huis kunnen bouwen. Inmiddels is de 1.500e bouwvergunning een feit.

Vanwege de grote belangstelling voor zelfbouw heeft de gemeente besloten elk jaar 200 kavels voor zelfbouw aan te bieden. De kavels worden eerst een jaar lang aan particulieren aangeboden. Pas daarna komen bedrijven aan de beurt. Ook heeft de gemeente het aanbod uitgebreid met bouwkavels voor groepen om samen als bouwgroep een appartementengebouw te realiseren.

De 1.500e vergunning is verleend aan de familie Shafique. Zij werden door wethouder Joris Wijsmuller verrast met een eigen bouwbord op het nu nog braakliggende stukje grond. Op 12 mei gooit de gemeente opnieuw een groot aantal kavels en klushuizen in de verkoop. …lees meer

1.500ste zelfbouwhuis wordt pareltje van familie Shafique

AD 12.03.2017 Sinds de bouwcrisis geeft Den Haag kleine kavels en kluswoningen uit. Ze zijn geliefder dan ooit: ,,Het zelfbouwhuis is een blijvertje.”

,,Hij wil hier niet weg”, zegt Nabeela Shafique. Bij een braakliggende strookje grond naast het Viljoenplantsoen in Transvaal knikt ze haar Haagse manlief Mohammad liefdevol toe. ,,Hij gaat Transvaal gewoon niet uit.”

Mohammed sputtert nog even tegen, maar legt zich dan toch neer bij het oordeel van zijn vrouw. Ja, hij is inderdaad geworteld in de wijk. En ja, hij vindt het heerlijk hier, met al die winkeltjes. ,,Die wil ik niet missen.”

Prachtig
Hoe fijn is het dan niet om juist in Transvaal je eigen droomhuis te kunnen bouwen? Een woning waarin Mohammad nu eens geen muren hoeft door te breken of keuken hoeft te verleggen om aan de ruimtelijke wensen van de vrouw des huizes te voldoen?

Hij glimlacht. ,,Het wordt prachtig. Ik ben zzp’er. Dus maken we op de begane grond mijn kantoor. De woonkamer en keuken komen op de eerste verdieping. Nu maar hopen dat het opschiet.”

Mijlpaal
De Hagenaars van Marokkaanse origine zijn vandaag op uitnodiging naar hun lapje grond gegaan. ‘De familie Shafique bouwt hier het 1500e zelfbouwhuis van Den Haag’, staat te lezen op een bouwbord. Wethouder Joris Wijsmuller (stadsontwikkeling) komt aan fietsen om het paar welkom te heten.

© Daniella van Bergen

De HSP’er is trots op de mijlpaal die de stad heeft bereikt. Zijn voorganger Marnix Norder (PvdA) introduceerde de uitgifte van kleine kavels en klushuizen in 2012 om de bouwcrisis het hoofd te bieden. Maar inmiddels is het Haagse zelfbouwhuis volwassen geworden.

Geliefd
En geliefd. Niet voor niets komt de notaris er geregeld aan te pas om de pakweg 200 kleine kavels en kluswoningen die de gemeente jaarlijks uitgeeft, onder de vele kandidaat-kopers te verloten. ,,Het zelfbouwhuis is een blijvertje”, zegt wethouder Wijsmuller vergenoegd. ,,Voor veel mensen is het een droom om hun huis met hulp van een architect of een aannemer helemaal naar eigen inzicht vorm te geven.”

Dat geldt ook voor Hagenaars met een kleine beurs. Daarom helpt de gemeente hen tegenwoordig ook een beetje op weg met voordelige financiering. ,,Mooi toch?” zegt Wijsmuller. ,,En de stad wordt er meervormiger van.”

Wervend
Over twee maanden is het weer zover. Op 12 mei presenteert de gemeente in het stadhuis het allernieuwste aanbod van Haagse kavels en klushuizen. Onder het wervende motto: ‘Ik bouw betaalbaar’ zijn van de locaties deze keer zelfs prachtige foto’s en filmpjes te zien, belooft de wethouder.

De familie Shafique zal er niet bij zijn. Hun droomhuis is dan al in vergevorderde staat, hopen ze. Aan het Viljoenplantsoen staart Mohammad dromerig de verte in: ,,De eerste paal kan volgende maand de grond in.”

 

 

One Response to “Kavelwoningen Viljoenplantsoen”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s