Transvaalwijk – Toen en Nu

Een wandeling in de oude wijk

Holi-Phagwa 2017 – Holi Festival in wijkpark Transvaal maart 14, 2017

Tientallen kleuren en nul mondkapjes tijdens viering Holi-Phagwa in Den Haag

OmroepWest 13.03.2017 Ondanks de waarschuwingen van het RIVM voor het gebruik van kleurpoeder tijdens evenementen is het Hindoestaanse Holi-Phagwa massaal gevierd in Den Haag, mét kleurpoeder.

Een zee van kleuren midden in Den Haag. Honderden mensen deden mee met de jaarlijkse optocht ter viering van de Hindoestaanse lentefeest.

Het RIVM waarschuwde er onlangs voor: het gebruik van kleurenpoeders tijdens evenementen. De zeer kleine stofdeeltjes zouden luchtwegklachten kunnen veroorzaken. De organisatie heeft gratis mondkapjes uitgedeeld en waarschuwingsbordjes opgehangen. Er werd omgeroepen om voorzichtig om te gaan met het poeder en niet in het gezicht te spuiten, maar die waarschuwing werd compleet in de wind geslagen. Geen één mondkapje was te zien tijdens de optocht.

‘Wij doen het ons hele leven, waarom zou er ineens iets gebeuren’, zei een feestende deelnemer. ‘Het is maar één keer per jaar dus het kan geen kwaad’, zei een ander.

Meer over dit onderwerp: HOLI-PHAGWA DEN HAAG RIVM

Hindoes en Hollanders vieren samen Holi in Transvaal

DenHaagFM 13.03.2017 Niet alleen de Hindoegemeenschap, maar ook andere Hagenaars vierden maandag de komst van de lente tijdens het Holi Festival in wijkpark Transvaal. Suresh Chotoe van Stichting Holi Samen is blij dat het feest door alle bevolkingsgroepen wordt gevierd. “Het is heel mooi om te zien dat iedereen het hier naar z’n zin kan hebben en dat het even allemaal niet meer uitmaakt wat je achtergrond is.”

Tijdens Holi wordt niet alleen de komst van de lente, maar ook de overwinning van het goede op het kwaad gevierd. “Iedereen kan zich er dus wat bij voorstellen.” Holi is buiten de Hindoegemeenschap vooral bekend vanwege het verfpoeder wat wordt gegooid.

Het RIVM kwam begin dit jaar met de waarschuwing dat het poeder irritatie aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken. “We delen mondkapjes uit voor mensen die het verfpoeder niet kunnen verdragen”, aldus Suresh. …lees meer

Gerelateerd

RIVM: “Gebruik alleen Holi-poeder dat bestaat uit zetmeel en levensmiddelenkleurstof”

9 februari 2017

Kleurrijk Holi gevierd in Transvaal

AD 13.03.2017 In wijkpark Transvaal in Den Haag vierden Hindoes vandaag Holi, ook wel het Phagua-feest genoemd. Het was een ‘kleurrijk’ feestje. Buiten de gemeenschap is Holi namelijk vooral bekend door het verfpoeder dat over iedereen wordt gegooid.

Het feest was georganiseerd door Stichting Holi Samen. Naast de traditionele holi-optocht waren er ook verscheidene optredens.

Met het Hindoestaanse feest wordt, naast de komst van de lente, ook de overwinning van het goede op het kwade gevierd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s