Transvaalwijk – Toen en Nu

Een wandeling in de oude wijk

Aanpak Hitte-eilanden maart 14, 2018

Filed under: Hitte-eiland — jandewandelaar @ 9:31 am
Tags: , , , , ,

AD 14.03.2018

Wijkpark Transvaal, een klein beetje groen in een sterk versteende omgeving. Het is een van de hitte-eilanden in de stad.© Jacques Zorgman

Temperaturen tot 13 procent hoger op zogenaamde hitte-eilanden in de stad

AD 14.03.2018 Wie in een sterk versteende Haagse wijk woont, kan hartje zomer temperaturen meten die zomaar 8 tot 13 procent hoger liggen dan elders. Dat constateren onderzoekers van de TU Delft.

In het centrum van de stad (inclusief Schilderswijk en Transvaal), in Laak en in delen van Scheveningen zijn deze zogeheten hitte-eilanden het hefstigst. Er is alle reden om in te grijpen, stellen de onderzoekers die in opdracht van de gemeente het rapport Haagse Hitte schreven. Extreme warmte is slecht voor de gezondheid en leidt onder ouderen zelfs tot meer sterfgevallen.

Den Haag zou daarom versneld af moeten van de vele bitumen daken. Deze bedekking van platte daken houdt het zonlicht sterk vast, en dus ook de hitte. Groene daken zijn een goed alternatief, meent de TU Delft. Ook de verstening op straat zou moeten worden aangepakt, met poreuze of zonweerkaatsende materialen.

Een andere oplossing is het vergroenen van binnenterreinen. ,,Het streven kan zijn om evenveel bomen te planten als er staan in het Zuiderpark”, menen de schrijvers van het rapport. Nog een dringende tip: houd Haagse zorggebouwen koel, want daar leven de kwetsbaarste mensen.

Sterfte

De aanpak van de hitte-eilanden is extra noodzakelijk vanwege de klimaatverandering, de 50.000 extra huizen die Den Haag wil bouwen én de toenemende vergrijzing.

Niet onbelangrijk ook: hoewel het ‘hitte-eilandeffect’ bestaat en ook heftig is, komt Den Haag er niet slechter af dan andere steden, stelt het rapport. Die conclusie uit het onderzoek van TNO uit 2006 kan wat de onderzoekers van de TU betreft zo de prullenbak in.

Tot wel 13 graden warmer in de stad door ‘hitte-eilanden’

OmroepWest 14.03.2018 In de stad kan het in de zomer 8 tot 13 graden warmer worden dan erbuiten, zo blijkt uit onderzoek van de TU Delft. Deze zogeheten hitte-eilanden worden veroorzaakt door de aanwezigheid van veel steen en ze worden steeds gevaarlijker.

Om goed in beeld te krijgen hoe warm het in Den Haag kan worden in de zomer heeft de TU Delft de afgelopen twee jaar de temperatuur in de stad gemeten. 120 inwoners hebben een weerstation onder hun hoede gekregen. Het warmteprobleem is vooral te vinden in de stadsdelen Centrum (inclusief de Schilderswijk), Scheveningen en Laak (inclusief Binckhorst).

Verharding

Omdat er in de gemeente Den Haag voor 2040 ongeveer vijftigduizend extra woningen bij gaan komen, is het belangrijk dat er juist nu aandacht aan wordt besteed. Verharding door steengebruik is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van het stedelijk warmte-eiland.

Voor veel Haagse daken wordt gebruik gemaakt van bitumen. Dit soort dak zorgt ervoor dat het tot 60 graden heet kan worden in de zomer. Door bitumen daken te vervangen door groene daken moet de temperatuur omlaag worden gebracht

Oplossingen

Andere oplossingen zijn het terugdringen van verharding, het vergroenen van binnenterreinen en het koel houden van zorggebouwen.

Het Haagse hitte-eiland effect is fors, maar volgens het onderzoek niet ernstiger dan in de rest van de Metropoolregio.

Meer over dit onderwerp: ZOMER TEMPERATUUR DEN HAAG HITTE-EILAND

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s