Transvaalwijk – Toen en Nu

Een wandeling in de oude wijk

Nieuwe verkeerslichten op de “Zevensprong” en meer !!! september 1, 2021

Filed under: Uncategorized — jandewandelaar @ 3:53 pm

Zie ook: Aanpak Kruispunt “Zevensprong” De La Reyweg/Loosduinseweg

Kerk van Maasbach wil plaatsmaken voor 2400 woningen: ‘Oplossing voor horrorkruispunt’

AD 07.09.2021 De oplossing voor het grootste horror kruispunt van Den Haag ligt voor het grijpen, maar ‘de arrogantie van de macht’ luistert niet. Dat zegt David Maasbach, die met zijn zendingskerk en bijna 6000 vierkante meter vastgoed aan de beruchte Zevensprong zit en een uitweg aanbiedt voor de gruwelijke verkeersknoop door er weg te gaan. ‘Komt er ook nog plek voor 2400 woningen waaraan schreeuwend tekort is’.  

Natuurlijk heeft Maasbach, die er al meer dan 50 jaar zit met de Wereldzending en kerk die door zijn vader Johan zijn gesticht, dan wel een alternatieve plek nodig. En die heeft hij ook al op het oog: het stuk grond bij de Uithof waar nu tijdelijk arbeidsmigranten worden opgevangen. ,,Daar zijn wij niemand tot last.”

Het horror kruispunt De Zevensprong met zeven wegen die erop uitkomen en met daaraan het kantoor van Maasbach Wereldzending (rechts).
Het horror kruispunt De Zevensprong met zeven wegen die erop uitkomen en met daaraan het kantoor van Maasbach Wereldzending (rechts). © Daniella van Bergen
Het evangelisch centrum van Maasbach bij de Zevensprong met aan de overkant nog een enorm kantoorpand eveneens van Maasbach.
Het evangelisch centrum van Maasbach bij de Zevensprong met aan de overkant nog een enorm kantoorpand eveneens van Maasbach. © Jacques Zorgman

De bijna 6000 m2 eigen grond vrijmaken vindt ook Richard de Mos, voorman van de grootste partij van Den Haag, een prima uitgangspunt om een einde te maken aan de problemen rond het meest complexe kruispunt van de stad, waar de De La Reyweg, Apeldoornselaan, Loosduinseweg en -kade, Paul Krugerlaan, Beeklaan en Regentesselaan samenkomen. Op die manier gaat de aanpak verder dan alleen het oplossen van een verkeersprobleem, vindt fractievoorzitter De Mos van Hart voor Den Haag. 

David Maasbach
David Maasbach © Persbeeld Maasbach.nl

,,Er kunnen op de twee locaties van Johan Maasbach Wereldzending 2400 woningen staan waaraan Den Haag een schreeuwend tekort heeft. Met woningen in het midden segment huur, voor leraren en politiemensen. Mensen die we dolgraag in Den Haag willen houden. Met grond voor winkels betekent dat een enorme impuls voor dit gebied”,  zegt De Mos. Hij, maar ook projectontwikkelaars met wie Maasbach contact heeft, zien er ondergronds parkeren voor zich. Dat zou eveneens een oplossing zijn voor een wijk waar de parkeerdruk het hoogste is in Nederland.  

,,Al jarenlang geldt het gebied De Zevensprong als zogeheten ‘focusgebied’ door drugshandel, malafide bedrijvigheid bij vastgoed en horeca, arbeid uitbuiting en mensenhandel zijn er schering en inslag”, zegt De Mos. ,,Nieuwbouw zou het gebied een geweldige impuls geven.”

Vader Johan en zoon David Maasbach voor hun World Mission aan de Loosduinsekade in Den Haag in 1992.
Vader Johan en zoon David Maasbach voor hun World Mission aan de Loosduinsekade in Den Haag in 1992. © ANP

Het ergert Maasbach en De Mos daarom des te meer dat er vanuit het stadhuis geen constructieve reactie komt op het aanbod van Maasbach om te praten over een verhuizing. ,,Ik krijg te horen dat er geen aanleiding wordt gezien om met me in gesprek te gaan”, zegt Maasbach, die ‘al bij vier burgemeesters en een veelvoud aan wethouders’ heeft aangegeven bereid te zijn te verhuizen. ,,Ik noem het de arrogantie van de macht. Ik ben een eenvoudige man, maar ben op dat punt in de stad geen kleine speler.”

Dát er iets moet gebeuren op en bij de Zevensprong staat voor iedereen vast. Het plan is dan ook om het volgend jaar grootscheeps aan te pakken met het ondergronds maken van de trams en de aanleg van een ovale rotonde. Tot verbijstering van Maasbach en De Mos is het kruispunt nu, een jaar voor de grote aanpak, voor een deel afgesloten voor twee maanden om verkeerslichten te vervangen en plantsoentjes neer te leggen. 

Richard de Mos: ‘De herontwikkeling van de Zevensprong is cruciaal en de steun van Maasbach hierbij evident’.
Richard de Mos: ‘De herontwikkeling van de Zevensprong is cruciaal en de steun van Maasbach hierbij evident’. © Frank Jansen

,,Wat is dit voor onzin”, zegt De Mos. ,,Grote geldverspilling en voor ondernemers en burgers onnodige belemmeringen. Of is dit een voorbode om het grote broodnodige traject te schrappen?” 

De Mos wil dat het stadsbestuur in gesprek gaat met Maasbach. Ook al heeft die een locatie op het oog waar De Mos zelf attracties van Plopsa heeft voorzien. ,,De herontwikkeling van de Zevensprong is cruciaal en de steun van Maasbach hierbij evident.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s