Transvaalwijk – Toen en Nu

Een wandeling in de oude wijk

Historie Transvaalkwartier januari 12, 2015

Het Haagse wijk Transvaalkwartier is een levendige wijk in Den Haag en vooral bekend door de Haagse markt. Overal in de wijk vind je exotische winkeltjes van een Turkse bakker tot een Hindoestaanse videotheek. Nu vertellen we je waarschijnlijk niks nieuws, maar heb je er wel eens over nagedacht waar de naam Transvaal vandaag komt?

Leuk om te weten: er komen een aantal bekende Nederlanders uit Transvaalkwartier waaronder Dick Advocaat, Raymond van Barneveld en Wim Deetman.

Zuid-Afrika

Transvaal is de volkse naam voor de Zuid-Afrikaansche Republiek. Die bestond van 1852 tot 1902, daarna ging Transvaal over in Britse handen.

De wijk heet Transvaalkwartier omdat de straatnamen te maken hebben met de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Waarom? Omdat deze oorlog flink indruk maakte in Nederland.

Het was namelijk een oorlog tussen de Nederlandstalige Boeren* van de Zuid-Afrikaanse Republiek (Transvaal) en het Britse Rijk. Er was al jarenlang spanning tussen de twee, voordat de oorlog uitbrak. Het ging er heftig aan toe. De boeren gebruikten guerrillatactieken en de Britten waren een van de eerste met het grootschalig gebruik van concentratiekampen. Er vielen aan de kant van de Boeren daardoor veel burgerslachtoffers.

* Boeren zijn blanke inwoners van Zuid-Afrika. Zij waren oorspronkelijk voornamelijk van Nederlandse en Duitse afkomst. Hun taal, het Afrikaans, is dan ook hoofdzakelijk afgeleid van het Nederlands.

Bron: Ensie, historici

Kijk: Een kijkje in de Haagse wijk Transvaal – indebuurt Den Haag

zie ook: Transvaalkwartier

 

2 Responses to “Historie Transvaalkwartier”

  1. Cees Nieuwenhuizen Says:

    Zijn er humoristische verhalen over de Lareyweg met zijn winkels daar.
    Ik ben geboren op de la Reyweg 468 zo’n 72 jaar geleden en heb daar met heel veel plezier gewoond in de goeie ouwe tijd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s